- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Artisti celebri in lupta cu YouTube
Peste 160 de artisti si case de productie acuza site-ul Youtube ca ar fi un “port sigur” pentru furtul de muzica. Ei semneaza o petitie care vizeaza o reforma in domeniul drepturilor de autor digitale. Pe lista semnatarilor, care creste pe zi ce trece, se numara Paul McCartney, U2, Taylor Swift, Kins of Leon.
Petitia, initiata de managerul muzical Irving Azoff, sustine ca legea din 1998 ar “permite marilor companii sa genereze profituri uriase, in timp ce veniturile compozitorilor si artistilor se diminueaza”. In 1998, cand Digital Millennium Copyright Act (DMCA) a fost proiectata, nu se putea prevedea impactul pe care YouTube il va avea asupra industriei muzicale si de aceea este necesara“o reforma adecvata care sa echilibreze interesele creatorilor cu cele ale companiilor care exploateaza muzica in scopul inavutirii proprii”. DMCA a fost promulgata ca lege de presedintele Bill Clinton in efortul de a alinia drepturile de autor la era digitala, dar dezvoltarea rapida a tehnologiei a compromis serios efectele legii.
Interesant este ca acest potential razboi contra YouTube este sprijinit si de unele case de productie si de platformele care furnizeaza continut contra-cost. De exemplu, Trent Reznor, liderul formatiei Nine Inch Nails dar si Seful echipei de creatie al Apple Music, considera modelul de business bazat pe difuzare gratuita ca fiind necinstit.
In apararea sa, YouTube declara ca majoritatea covarsitoare a videoclipurilor incarcate pe platforma au licente, iar sumele platite artistilor nu sunt afectate.